Откриване на течове с термокамера в София

Откриване на течове с термокамера се практикува при наличие на скрити течове с неясна локация и причина. Гаматерм ООД е една от първите фирми в България, използващи в практиката този метод за намирането на скрити течове. За откриване на течове фирмата използва сертифицирани термографи. Всички те имат сертификат за безразрушителен метод на контрол, приложим при откриването на скрити течове. Благодарение на дългогодишния ни опит и висока квалификация на термографите, това е гаранция качествена работа. 

Много от фирмите, предлагащи откриване на скрити течове с термокамера правят реклама на камерите си, без да си дават сметка, че тя е само уред. Много по-важно е оператора на тази камера да е квалифициран и сертифициран. Естествено, че инфрачервената камера само по себе си е по-добра, когато е по-скъпа и  с нея откриването на теч е по-лесно. 

Често се случва при появата на скрит теч хората да се объркват от многото информация в интернет, във форумите и пресата. Част от фирмите си правят скрита реклама по форуми, други хвалят модерната си апаратура и термокамери и обикновения потребител се замайва. От прекалено много информация се получава качествена дезинформация.

Истината при откриване на течове е една: теч с неясен произход се открива с термографска камера (инфрачервена камера). Откриване на теч с термокамера се практикува в цял свят и от продължително време, това не е открито от българските фирми в бранша. Трябва да отбележим, че термокамерата не е проектирана и създадена с единствената задача откриване на течове. Термографските камери, като всеки друг уред и професинолна апаратура предлага много възможности.

 • Термокамера за безконтактно отриване на теч
 • Дежурни термографи при авария 24/7
 • Намиране на теч безконтактно

Термокамера /инфрачервена камера/ за откриване на течове

На пазара се предлагат термокамери с различни търговски марки и модели: Flir, Fluke и още много други. Всяка търговска марка предлага разнообразие от модели с различни технически характеристики на различна цена и с различни приспособления, като лещи, програми, допълнителни батерии, специални ръкохватки и още много други.

Когато се избира камера трябва да сме наясно какво ще е основното предназначение. Термокамерата предназначена за откриване на течове трябва да е поне от среден клас (или по-висок клас) на технически възможности.

Термокамерите за откриване на течове трябва да имат следните технически характеристики:

Тип на детекторамикроболометър, неохлаждаем FPA, 160 × 120
Видове обективи за уреда11 mm стандартен, 20,6° × 15,5°
7 mm широкоъгълен, 31,9° × 24,2° (цена -600,00лв.)
30 mm дългофокусен, 7,63° × 5,72° (цена +800,00лв.)
Кадрова честота25 Hz
Температурна чувствителност (NETD)≤100mK
Дисплей3,5″ 320 × 240, LCD, цветен
Дигитално увеличение×2, ×4
ИнтерфейсMicro-USB
Температурен диапазон-20°C – +350°C
Палитри с псевдоцветове6
Измервателни функции на уреда
 • температура в центъра
 • минимална / максимална температура
 • аларма за минимална / максимална температура
 • настойваем температурен диапазон
Компенсации на уреда
 • коефициент на чернота (емисионен коефициент)
 • коефициент на отражение
 • околна температура
 • разстояние до обекта,
 • въздушна влажност
Вид на батерияталитиево-йонна, зареждаема, сменяема
Заряд на батериятав камерата
Максимално време4 часа непрекъсната работа
Работна температура диапазон-20°C – +60°C
Клас на защита по стандартIP43, падане от височина 1 m
Размери на камерата103 × 98 × 258 mm
Тегло на камерата0,71kg
Допълнителни опциибързо зарядно устройство, автомобилно зарядно 

Всяка термокамера с близки до тези технически показатели може да се използва за откриване на течове. Но пак да отбележим, че наличието на термокамера с подобни или по-добри показатели не е гаранция за откриване на теча.

Откриване на течове с термокамера Flir

Ние във фирма Гаматерм ООД работим с термокамери на марката Flir, доказани в откриването на широка гама скрити течове – теч от водопровода, теч от канализацията, теч от неуплътнени фуги, теч на покрив, теч на тераса или фасада.

Всички фирми, които имат право да работят с термокамера, както и познанията за извършване на термографски анализи и доклади трябва да имат печат от Центъра по сертифициране . Печата с номера на сертификата, показващ нивото на подготовката е гаранцията за откриване на теч с термокамера.

Цени за откриване на течове

Вижте и нашите цени за откриване на течове!

Ето и нашият печат с номера на сертификата, позволяващ изготвяне на термографски анализ и откриване на теч с термокамера:

откриване на течове с термокамера
Предлагаме ви професионално откриване на течове с термокамера за София и страната. Изготвяме доклад от термографското обследване и предлагаме отстраняване на открития проблем - отстраняване на теча.