Оборудване за откриване на теч

  • Оборудване за откриване на теч: Инфрачервени камери, влагомери, земни микрофони
  • Видеокамери за канали, видеороботи, ондоскопски камери
  • Инфрачервени лазерни термометри

Като компания, специализирана в откриването на течове, ние използваме най-доброто оборудване за откриване на скрит теч, налично на пазара днес. Всяко превозно средство носи това оборудване и нашите опитни техници ще оценят ситуацията и ще изберат кой метод ще бъде най-подходящ за локализиране на теча възможно най -бързо и точно.

откриване на скрит теч

Инфрачервени камери за откриване на скрит теч

Обследванато с инфрачервена камера се нарича инфрачервената термография. То позволява виждането на предмети в условията на пълна липса на светлина. Термографските прибори засичат инфрачервената радиация от електромагнитния спектър (с приблизителна дължина на вълната между 0,9 и 14 µm). Колкото по-висока е температурата на сканирания обект, толкова по-голяма е радиацията, която той излъчва. Инфрачервените камери намират изключително ширико приложение. Ние от Гаматерм използваме инфрачервена камера за откриване на скрит теч.

Сензорите от типове CCD и CMOS, които се използват във фотографските камери за видима светлина (фотоапарати) са чувствителни само към не-топлинната част на инфрачервения спектър, наричана близка инфрачервена област, но не и към областите от инфрачервения спектър, използваеми за инфрачервена термография (средно- и дълго-вълнова инфрачервена). Повечето камери за инфрачервена термография използват специализирани матрици (FPA, focal-plane array) от чувствителни към инфрачервеното (топлинно) лъчение елементи, разположени във фокалната равнина на обектива, които са способни да регистрират по-големи дължини на вълните (3-5 и 8-14 микрометра). 

Влагомери, земни микрофони, видеокамери за канали

Влагомери

Влагомерите са устройства, мерещи влагата в дадена материя в зависимост от предназначението на уреда. За откриване на течове се използват влагомери с проникващи вълни на дълбочина до около 4-5 см от повърхността. Влагомерите замерват влагата в материала и така насочват обследващия.

Земни микрофони

Земните микрофони улавят звуци под земята, преобразуват ги и така ние ги чуваме ясно. С земен микрофон може да се улови теч от водопровод под високо налягане поради характерният шум на водата, както и теч от канализация. Изисква се много опит и добри усилватели.

Видеокамери за канали

Видеокамерите за канали са най-обикновени видеоглави с дълъг кабел и бронирано метално въже със спирала. Кабела захранва диодите и камерата, като прави и обратната връзка със записващото устройство, металното въже служи за издърпване на камерата обратно, а спиралата за управление на главата.

Намират широко приложение за канали над ф32 до ф 75 мм.

 

Инфрачервени камери, ондоскопски камери, видеороботи

Видеороботи

Видеороботите намират приложение единствено и само за диатностика на канали и шахти на големи дълбочини и големи разстояния. Роботите са съобръзени със диаметъра на тръбите и каналите, както и на условията в които работят. Управляват се посредством тънък кабел и жило за обратно изтегляне или изцяло с радиоуправление.

Те носят камера с висока резолюция и записват всичко. След огледа на записите се виждат евентуални пропуски и дефекти в тръбите и каналите. Изключително полезни при обследване за течове в тръби и канали.

Ондоскопски камери

Ондоскопската камера представлява устройство от видеоглава с малки размери, чупещо се бронирано рамо и LCD дисплей за визуализиране на образа. Камерите намират приложение там, където не може да се види с невъоръжено око, зад ъгли през тесни пролуки, над бордове и под прагове, от невидимата страна на тръби или плоскости. Изображението може да се предава през няколко метра и се записва, което позволява повторното им анализиране.

Инфрачервени лазерни термометри

Тези устройства действат на същият принцип като инфрачервените камери и се базират на термографията. Те се използват за точно замерване на температури, както на повърхността така и на по-голяма дълбочина

За бързото и качествено откриване на скрит теч, както и за отстраняване на теч, е нужда специална апаратура. Доверете се на професионалистите от Гамарерм ООД