Отстраняване на течове

( Оценка 5.0 ) от ( 1 отзив )

Скритите течове представляват теч на вода в тръба, система или конструкция. Истината е, че тръбите и настилките са предразположени към пропукване и появата на теч е неприятно, но не непоправимо нещо. Те се делят на ВиК течове и влага. ВиК течовете са всички течове от водопроводи, тръби, канализация. Най-често срещани са и причиняват най-големи щети. Различни видове са и се установяват по-трудно, защото са скрити. Влагата и другите течове представляват процентното съотношение на водна пара във въздуха на помещението. Влажността е предпоставка за възникване на мухъл, плесен, спори, а те от една страна са нездравословни и при продължително излагане на това се появяват дихателни проблеми, обриви, астматични пристъпи и други неприятни заболявания. Спрямо мястото, на което се появяват, са:

  • теч от дограма - появява се често при навяване, дъжд, недобро уплътнение, при подмяна на дограма или при монтиране;
  • теч от панелен блок - често срещан проблем при панелните конструкции

Причинителят са фугите между множеството панели. Уплътняването на тези фуги води след себе си до напукване, което води до течове и проблеми. При теч от водопровод се прилагат различни умения, използват се апаратури, защото достигането до него е трудоемко.

Теч от фуги - наблюдава се при амортизиране на фугиращия материал

Друг обичаен проблем при теча е появата в сифон, тоалетна. Една от причините е корозията на сифона. Отслабването на материала позволява пропускането на вода, което често може да стигне до друг етаж.

В статията ще разгледаме как се открива теч, фирмите, които предлагат тази услуга и цени за откриване на теч

С напредване на технологиите има шанс течът да бъде открит без да наруши целостта на системата или стената. Най-надеждните фирми, които предлагат откриване на теч, са Гаматерм ЕООД, Софийска вода ООД, Елвидом ООД, ВиК София и други. Те се намират на територията на град София и се отличават с бързина, качество, точност, предлагат комбинация от услуги и средства за правилно откриване и премахване на теча. Ориентировъчните цени за установяване на теч вървят в диапазона 70 - 100 лв.

При течове от покривни пространства и тераси средната цена е 100 лв за 100 кв.м.

За установяване на теч или влага между едно, две или повече жилища цената достига 80 и 100 лв. За установяване на теч между три апартамента, къщи или пространства е 110-120 лв, за покривни пространства до 120 лв, при откриване на външен теч (в двор, градина) цената е по договаряне, като варира между 100 и 200 лв. За отстраняване на теч от тръби и належаща смяна на участък цената е в диапазон 100-250 лв спрямо дължината.

 

Отстраняване на теч цени  от .....

отстраняване на скрити теч За отстраняване на теч от канализация цената се вдига - от 250 до 450 лв, за отстраняване от подов сифон - 100-150лв,  минималната стойност на къртене на стена или площ - 100-120 лв, за оглед преди отстраняване - 20-30 лв, за отстраняване от тоалетна чиния - 70-100 лв спрямо количеството вода и типа чиния. За диагностика на скрити течове цените варират между 80 и 250 лв в зависимост от фазата на теча и щетите. Преди закупуване или вече купено жилище се предлага услуга за диагностика за скрити течове . Тя представлява подробна термографска диагностика, която открива проблемните зони и риска от поява на влага и теч. Спрямо това може да решим дали да купим жилището или да изберем друго, както и идея за превенция на течовете. Средната цена за тази услуга е 120-140 лв. За площ между 250 кв.м. и 500 кв. м. цената достига 160 лв. За обекти над 500 кв.м. - 350-390 лв. За диагностика на жилища с топлинна загуба до 110 кв.м. цената е 100 лв. Нотариална заверка за диагностиката е около 200 лв. Докладите, протоколите и транспортните разходи повечето пъти са безплатни и влизат в общата цена при договарянето. Повечето от фирмите предлагат онлайн сайт, на който може да откриете подробна информация за услугата, работното време, цени, гаранция и други.